2008. április 10., csütörtök

Jelszó megváltoztatása

Amikor Konstantin atya a belépéshez szükséges adatokat generálta, jelszavakat is kénytelen volt létrehozni. A Taninform program - nyílván - nem adott arra lehetőséget, hogy ezt véletlenszerű lehessen ezt generálni. Talán nem is baj, mert az atya által kitalált jelszavakat meg lehet jegyezni. Hátránya viszont, hogy a jelszavakat ki lehet találni, mert hasonló algoritmus alapján készültek...

Amint az előző fejezetben írtam, a legnagyobb kockázatot - szerintem - az jelenti, ha a diákok kitalálják a tanárok jelszavait. Az első feladatunk tehát a jelszó megváltoztatása!

Miután beléptünk, a modul választó felület fogad bennünket (azaz itt kell kiválasztani, hogy a program melyik részével foglalkozunk. Itt a "Rendszer-adminisztráció" gombot kell megnyomni:
Ha nem látjuk ezt a gombot, akkor lejjebb kell görgetnünk az ablakot... A gomb megnyomása után a következő kép fogad:


A bal oldali menüből a "Jogosultsági Beállítások" menüre kell klikkenteni, aminek hatására megjelenik a jelszó megváltozató ablak:
Először a "régi", azaz aktuális jelszót kell megadni, majd kétszer az új, saját magunk által választott jelszót. Az új jelszónak kötelezően tartalmaznia kell kis és nagybetűket, valamint számokat és legalább 6 karakteresnek kell lenniük. Ezen túl jól megjegyezhetőnek és nehezen kitalálhatónak...

Ha a jelszavakat jól adtuk meg, a jelszó sikeres megváltoztatásáról üzenetet kapunk. Ellenkező esetben újra kell gépelni a jelszavakat. Lehet, hogy az aktuális jelszót szúrtuk el, lehet, hogy az új jelszót nem sikerült kétszer egyformán begépelni, vagy a választott jelszó nem felel meg a kritériumoknak.

Ha véletlenül elfelejtettük jelszavunkat, akkor Konstantin atyának kell szólni, aki újat tud generálni.

Lehetőleg a jelszónkat ne írjuk fel, nehogy valaki visszaéljen vele...

Nincsenek megjegyzések: