2008. április 13., vasárnap

Osztályzatok beírása

Miután az adott csoport legalább egy óráját adminisztráltuk a haladási naplóban, tudjuk megkezdeni az osztályzatok bejegyzését. Elgondolkodtam azon, hogy ez az időrendi sorrend miért szükséges. Arra jutottam, hogy azért, mert a jegybeírások "kényelmi" szolgáltatásait, azaz pl. a dátum automatikus könyvelését csak így tudjuk igénybe venni. (A legegyszerűbb válasz és talán ez az igaz: csak, mert a programozók így írták meg a programot...)

Ha tehát az adott csoport órái közül még egyetlen órát sem könyveltünk a haladási naplóban, akkor az óra bejegyzésével kell kezdeni (lásd előző fejezet), viszont ha már legalább egy órát könyveltünk az adott csoport órái közül, akkor hozzákezdhetünk az osztályzatok beírásához:

Bejelentkezés után tehát kiválasztjuk a Napló modult, majd a bal oldali menüből a "E-NAPLÓ (ÚJ)" menüt. Erre - mint az előző fejezetben leírtam - megjelenik a heti órarendünk. Az órarend feletti fülek közül a "Hiányzások/Osztályzás"-ra kell klikkenteni, amire újabb ablakok jelennek meg és a fül narancssárga színűvé válik:

A következő ablakrészeket láthatjuk a fülek alatt:


Ebben az ablakrészben a program felsorolja az általunk oktatott tantárgyakat. Ezek közül arra a sorra kell kattintani, amelynek jegyeit be szeretnénk írni. Ha hat csoportnál többet tanítunk, akkor szükségünk lehet az alsó zöld nyomógombokra. Ha kiválasztottuk a megfelelő sort, az narancssárga színűvé válik:

Miután kijelöltünk egy csoportok, a tőle jobbra lévő ablakban megjelennek az e csoportban már könyvelt órák. (Legalább egy ilyennek kell lennie, különben nem tudunk továbbmenni.)


A program logikája az, hogy ezen a ponton kiválasztjuk azt az órát, amelyen a jegyet adtuk. Mivel a program bevezetése nem az év elején történt, ennyire pontosan adminisztrálni egyelőre nem szükséges. Nekünk épp elég azt az egy órát kiválasztani, amit már könyveltünk, s ennek a segítségével beírhatjuk a tanulók összes jegyét, amit feladatul kaptunk. Tehát klikkentenünk kell a megfelelő órára, mire annak színe naracssárga lesz:
Érdemes egy pillantást vetni az órák ablakrész mellett lévő információs ablakokra: Látjuk a kijelölt óra adatait, azaz milyen napon volt ill. mi volt az óra leírása, azaz témája. Alatta a tanuló adatait láthatjuk. A sorok azért üresek, mert nem választottunk ki egyetlen tanulót sem. Az óra kiválasztása után ugyanis megjelenik a csoportba tartozó tanulók listája az ablak alsó részében:
Az ablak fejléce a "Tanulók késései és hiányzásai" címet kapta. Valóban ezt a listát használhatjuk a hiányzások és késések adminisztrációjára is, de ennek módját a következő leckében fogom leírni.

A tanulók osztályzatainak beírása kétfajta módon történhet: csoportosan (pl. egy dolgozat eredményeinek könyvelése) ill. egyénileg (pl. egy felelés értékelésének beírása).


1.) Csoportos jegybeírás

A legalsó kék nyomógombok közül a "Csoportos osztályzás" nyomógombot kell megnyomni. Erre kapunk egy teljesen új ablakot:


Az első dolgunk a számonkérés típusát megadni. A szöveges mező mellett lévő, listát szimbolizáló gombot megnyomva (piros körrel megjelöltem) kapjuk a lehetőségeket. Végigolvasva a listát, valószínűleg valamelyik kategóriába be tudom sorolni a jegyet. Hiányolok viszont ilyeneket: "Órai munka", "Jutalom versenyeredmény miatt" stb.. Szerintem a listát a helyi igények szerint Konstantin atya tudja bővíteni. A megfelelő típusra klikkentve ezt rublikát kitöltöttük.

A jegyekhez súlyozást is adhatunk. Például a nagydolgozat érhet kétszer annyit, mint egy felelet, vagy egy szódolgozat. A súlyozásnál teljes szabadságunk van. Tetszőleges valós számot megadhatunk, akár pozitívat, akár negatívat.
Ha nem adunk meg súlyozást, az "normális" egyszeres jegy lesz. Ugyancsak normál jegy lesz a 0 ill. 1 értékkel súlyozott jegy.
Ha egynél nagyobb értéket adunk meg, az azt jelenti, hogy az adott jegy fontosabb, mint a többi, a rendszer az ilyen jegyeket a listákban pirossal szedi.
Ha egynél kisebb, nullánál nagyobb értéket adunk meg, akkor az adott jegy értéktelenebb, mint a többi (pl. egy órai munka, vagy egy házi szorgalmi stb.). A listákban ez a jegy zölddel jelenik meg.
Ha negatív számot adunk meg, a program nem jelez hibát! A matematikai képlet ekkor nem helytelen. De mi lehet ennek a pedagógiai értelme? Az ilyen súlyozású szám is zölddel jelenik meg.

A súlyozott átlag megadásának szerepe ott van, hogy a tanulók, szülők látják a súlyozott átlagot is. A félévi ill. év végi értékelésünk történhet e súlyozott átlag szerint.


"Normális" esetben a dátumot nem kell külön megadni, ekkor a kiválasztott óra dátuma kerül majd automatikusan a mezőbe. A mostani, év közi bevezetéskor viszont szükség van a jegyek dátumának - hozzávetőlegesen - pontos megadására. A dátum mező mellett lévő naptárt formázó gomb segítségével tehetjük ezt meg:

A "Tantárgy elem" jelentését nem tudom.

Most már csak a jegyek beírására koncentrálhatunk. Az első diák neve mellett lévő négyzetbe írhatjuk az osztályzatot. Az osztályzat 1,2,3,4,5 valamelyike lehet. A gyakorlatban néhányunknál elterjedt 3/4 vagy hasonló jegy nem létezik. Itt át kell gondolni az osztályzó szisztémánkat és illesztenünk kell a helyi tantervben leírtakhoz (ott sincs 3/4 vagy hasonló osztályzat). Egyszerre mindenkinek egy osztályzatot tudunk beírni.

A megjegyzést - szerintem - arra lehet felhasználni, hogy beírhassuk az esetleges dicséreteket, pl. *, hibátlan, vagy egyéb megjegyzésünket, pl. alá, gyenge, szinte nulla stb.

Az átlag kiszámításában ezek szintén nem szerepelnek.

A jegyek beírásakor az egér kurzorral való kijelölgetés helyett javaslom a "TAB" billentyűt, amelynek segítségével könnyen ugorhatunk a következő kitöltendő mezőre. A módosított mezők narancssárga színűre váltanak.

Ha végeztünk a kitöltéssel, akkor a "Mentés" zöld gombot kell megnyomnunk.

A program kellemetlen hibája, hogy ha valakinél elrontottuk a jegyet, pl. két jegyet egymás után írtunk be, akkor a figyelmeztető üzenet után minden addig beírt osztályzat eltűnik, azaz kezdhetjük a csoportos osztályzatok felvitelét elölről.

A jegyek módosítására, törlésére azonban van lehetőség. A legegyszerűbbnek vélt módját egy következő fejezetben fogom leírni.



2) Jegyek beírása tanulónkkén
Előfordul, hogy egy-egy felelés után, vagy azért, mert számunkra így áttekinthetőbb, a jegyeket tanulónként szeretnénk beírni.

Ekkor a tanulói listában ki kell választanunk egy diákot, úgy hogy ráklikkentünk. Ekkor a neves sárgává válik:

A tanuló kiválasztása után a "Jegy beírása" kék gombot kell megnyomni. Ennek hatására szintén új ablak jelenik meg:

Az adatokat hasonlóan kell kitölteni, mint a csoportos jegybeírásnál, az adatok elrendezése egy kicsit más. Kényelmetlen, hogy mindenkinél egyesével kötelezően a dátumot és a számonkérés típusát ki kell tölteni. A végén a "Mentés" gomb segítségével menthetjük a beírt jegyet.

A "Törlés" gomb létezése továbbmutat e fejezetnél, és arra utal, hogy egy már beírt jegyet törölni lehet. De ezzel a következő fejezetben foglalkozunk.

Nincsenek megjegyzések: