2008. április 11., péntek

Óra adminisztrálása a haladási naplóban

Ahhoz, hogy jegyeket tudjuk felvinni, legalább egy órát adminisztrálnunk kell a haladási naplóban az adott tantárgyból, tehát a következő lépésünk ennek megtanulása.
A napló modul indításához a modulválasztó oldalon a "Napló" képre kell klikkenteni:
[Ha esetleg a jelszómódosítás után, vagy egyéb más modul használata után szeretnénk a naplóban adminisztrálni, akkor az aktuális oldal menüjéből először a modulválasztó helyre kell visszalépni:



A legtöbb esetben a legfelső, sárga (kiemelt, hogy jobban lássuk) menü a bal felső sarokban a "Modulválasztó oldal" menüpont. Ha ezt kiválasztjuk, visszajuthatunk a modulválasztó részhez, ahonnan már a ki tudjuk választani a Napló gombot.]

Belépve a Napló modulba a következő menüsor fogad:

Látjuk, hogy sok lehetőségünk van a napló modulban, de minket egyelőre csak a haladási napló érdekel. Jelenleg - gondolom a felhasználók igénye szerint - a napló modul átírási fázisban van. Ez azt jelenti, hogy a napló írható a régi módon, egy kicsit körülményesebben is, de már új módon is, valamivel felhasználó barátabb módon. A régi mód esetén a "Napló" ill. "Napló kiegészítő funkciók" menüpontot kellett volna választani. Azonban az a javaslatom, hogy az új lehetőséget válasszuk az "E-napló (ÚJ!)" menüpont segítségével. Az menüpont kiválasztása után a következő kép jelenik meg:
Vizsgáljuk végig az ablak elemeit:

Az órarendben látjuk az egyes órákat, az osztályt, vagy csoportot, akiknek az órát tartjuk és végül a tantermet, ahol az óra van:

A jobb felső sarokban lévő háromszög színe jelzi, hogy az adott órát már könyveltük vagy sem. (Ha a háromszög zöld, akkor a könyvelés rendben, ha piros, akkor még könyvelnünk kell.)

Az órarend felett "fülek" vannak, az e-napló különféle funkcióinak eléréséhez:
Mivel most az órarendet látjuk, ezért az narancssárga színű. Ha az e-naplóból a füleken látható funkciókat akarjuk elérni, rájuk kell kattintatni.

Az órarend feletti zöld gombok segítségével előre vagy hátra tudunk "sétálni" a naptárban.

Ha könyvelni szeretnénk egy órát, akkor az óra jobb felső sarkában lévő piros háromszögre kell klikkenteni:
Ekkor megnyílik a haladási napló.

A haladási napló, a következő részekből áll:
A bal felső részben a már lekönyvelt órákat sorolja fel az adott tantárgy adott napi órái közül a program. Mivel az előbb egy pénteki órát választottam, amely Emelt-Szintű-Fizika óra volt, ezeket órákat látom (ezek szerint nem nagyon vittem túlzásba a könyvelést..., de majd pótlom). Alul a zöld "Frissítés" gomb hatására az interneten keresztül újra lekérhetjük az adatokat a szerverről. A ">>" és "<<" zöld gomb segítségével a lista legelejére ill. legvégére ugorhatunk. Egyszerre ugyanis csak hat sort jelenít meg a program. A ">" és "<" gombok a lassabb ugrásokra valók, ekkor csak 6 sorral előbbrébb, vagy hátrább ugorhatunk a listában. (Persze az ábrán csak egy órát könyveltem eddig, tehát ugrani nem nagyon kell, de a könyveletlen órák között annál inkább ugrálhatok ezekkel a gombokkal az ablak jobb oldalán lévő résznél:

Ez a rész a könyveletlen órákat sorolja fel. Mivel az órarendből kerültem ide, ezért a könyvelésre váró órák közül az órarendben kiválasztottat sárgával jelöli. (Ha másik órát szeretnék könyvelni, akkor az adott órát tartalmazó sorra kell klikkenteni, aminek hatására ez a sor "sárgul ki".) E terület alatt is vannak frissítő és ugrató gombok.

Mivel a program az adatbázisból kérdezi le a könyvelt és könyveletlen órákat, ezért - internet sebességétől függően - akár 4-5 másodpercet is kell várni arra, hogy a fenti két ablakrész tartalma megjelenjen.

A tulajdonképpeni munka a harmadik ablakrésznél van, ami az ablak alján helyezkedik el:
Ebben az ablakrészben normál óra esetében csak az óra leírását kell bejegyezni:

Ha egy mezőben gépelünk, akkor annak háttere sárga színűvé válik, ezzel jelzi a program, hogy tartalmát megváltoztattuk, és mentésre van szükség. A könyvelést a zöld színű "Mentés" gomb megnyomásával fejezhetjük be. (A rendelkezésre álló többi nyomógomb magáért beszél, ha valamit rosszul végeztünk, ezekkel tudunk menekülni...)

Miután a "Mentés" gombot megnyomtuk, az óra könyvelése megtörténik. A dátum, az óra sorszáma mind automatikusan könyvelődik.

Egy óra könyvelése után választhatunk egy másik órát a könyveletlenek közül, vagy a felső fülek egyikének megnyomásával egy másik funkciót. Mivel ebben a tanévben még nem cél az, hogy minden órát rendesen vezessünk az elektronikus naplóban, ezért elég egy-egy órát egy-egy osztály órái közül lekönyvelnünk. Miután ezt megtettük kezdhetünk hozzá a jegyek beírásához.
De ezt majd egy következő fejezetben...

Nincsenek megjegyzések: